header2.gif (17581 bytes)

Smide av en buteljöppnare

Nedan visas en bildsekvens som beskriver hur man gör sig en rejäl och greppvänlig buteljöppnare. Modellen är väl beprövad, och mången ölbutelj har fått ge vika för detta verktyg. Det här är förstås skäligen enkelt för en van smed, men för den som ligger i startgroparna kan det nog vara av intresse.

Bilderna är .jpg som är så små som möjligt utan att förlora för mycket i kvalitet. Genomsnittlig storlek ca 40-80kB. Använd Back-knappen för att gå tillbaka hit.

opener1.jpg (39590 bytes) Utgångsmaterialet är 8 mm rundjärn.
opener2.jpg (33931 bytes) Börja med att forma en spets - först fyrkantigt...
opener3.jpg (45298 bytes) ...och sen åttkantigt och slutligen runt.
opener4.jpg (27173 bytes) Gör en böj ett par decimeter in på materialet.
opener5.jpg (33676 bytes) Börja sen forma en rund ögla som blir handtaget. Använd hornet eller ett hjälpverktyg som på bilden.
opener6.jpg (30576 bytes) Fortsätt sen linda resterande järn runt skaftet. Idealet här att ha den del som skall lindas varm och öglan samt skaftet kallt. Man får rikta upp det hela allt eftersom.
opener7.jpg (44356 bytes) Spetsen lindas bäst genom att den hamras på plats mot städet samtidigt som biten vrids. Snurren skall vara tajt för att det skall se bra ut.
opener8.jpg (44124 bytes) Värm sedan och skrota av önskad längd. Notera att kopparslägga används på bilden. Det är inte nödvändigt förstås, men skonar avskroten. Kopparsläggor kan köpas på Biltema.
opener9.jpg (44930 bytes) Sedan värms spetsen och hamras ut till en skedform. I det här läget är det bra att slå dit sin stämpel också.
opener10.jpg (36551 bytes) Bocka sen till en form som på bilden. Jag brukar ha en butelj till hands för funktions- och kvalitetskontroll.
opener11.jpg (38732 bytes) Så här ser resultatet ut direkt från ässjan.
opener12.jpg (27448 bytes) Efter stålborstning och linoljebränning har man en trivsam öppnare som kommer att göra god tjänst under många år.

HOME