 |
Utgångsmaterialet är 8 mm rundjärn. |
 |
Börja med att forma en spets - först
fyrkantigt... |
 |
...och sen åttkantigt och slutligen runt. |
 |
Gör en böj ett par decimeter in på
materialet. |
 |
Börja sen forma en rund ögla som blir
handtaget. Använd hornet eller ett hjälpverktyg som på bilden. |
 |
Fortsätt sen linda resterande järn runt
skaftet. Idealet här att ha den del som skall lindas varm och öglan samt skaftet kallt.
Man får rikta upp det hela allt eftersom. |
 |
Spetsen lindas bäst genom att den hamras på
plats mot städet samtidigt som biten vrids. Snurren skall vara tajt för att det skall se
bra ut. |
 |
Värm sedan och skrota av önskad längd.
Notera att kopparslägga används på bilden. Det är inte nödvändigt förstås, men
skonar avskroten. Kopparsläggor kan köpas på Biltema. |
 |
Sedan värms spetsen och hamras ut till en
skedform. I det här läget är det bra att slå dit sin stämpel också. |
 |
Bocka sen till en form som på bilden. Jag
brukar ha en butelj till hands för funktions- och kvalitetskontroll. |
 |
Så här ser resultatet ut direkt från
ässjan. |
 |
Efter stålborstning och linoljebränning har
man en trivsam öppnare som kommer att göra god tjänst under många år. |