header2.gif (17581 bytes)

SMEDJAN

Här är ett litet axplock med bilder från smedjan och en del konstruktionsdetaljer. Bilderna nedan är klickbara för en fullstor version.

Från början var smedjan ett gammalt uterum med tre väggar som var fyllt med allehanda skräp. För några år sedan tog jag mig i kragen och röjde ur och byggde om till en isolerad byggnad på ca 12 kvm. Det mesta är gjort av återvunnet material, och själva ässjan är byggd av bildelar huvudsakligen. Fyren består av en bromstrumma som tål värme väl eftersom den är gjord av gjutjärn. Fläkten är från Claes Ohlson, och sen behövdes lite rördelar och några sjok plåt. Evakueringsfläkten är en rejäl sak med plåtrotor som räddades från att hamna i en container. Stommen i ässjan är ett svetsbord som även det hade en container i sikte när jag fick tag i det. Sammantaget är det inte så värst många kronor som har behövts för att komma igång, men däremot lite skrotletning, svetsning och envishet.

Bilderna är .jpg som är så små som möjligt utan att förlora för mycket i kvalitet. Genomsnittlig storlek ca 40-80kB. Använd Back-knappen för att gå tillbaka hit till bildgalleriet.

smedjan.jpg (44062 bytes) Så här ser smedjan ut exteriört idag. Närmast är takbyte på gång så att även det blir isolerat. Det mesta av ytterpanelen är återvunnet, och fönstret är från 20-talet ursprungligen.
assjan.jpg (71707 bytes) Här syns ässjan med fläkt och utsugshuv. Eftersom evakueringsfläkten är kraftig så fungerar det bra fast två sidor är öppna. Koksen hålls på plats via skvalpkanter i plåt runtom. Huven sitter med 10cm distanser mot väggen så det inte blir för varmt. (Hade jag byggt detta idag hade jag inte placerat ässjan i hörnet...)
assjanunderifran.jpg (60866 bytes) Underifrån syns bromstrumman, där jag skurit ut ett fyrkantigt hål och anslutit en stos gjord av en bit avgasrör och lite plåt. En plåt med 8mm hål håller glöden på plats, och nederst sitter ett lock där man kan tömma ut slagg och damm. Fläkten är som sagt från Claes Ohlson, och har ett varierbart luftflöde upp till ca 1.8 kubik/min.
stadet.jpg (63330 bytes) Här är städet, som är ett Kohlswa från 30-40-talet gissningvis men i gott skick. Jag har sällan tur i lotterier, men faktum är att jag fick det av en god vän som räddat det undan containerödet när en gammal verkstad röjdes ur. Det kändes som en riktig vinstlott faktiskt. 
skruvstad.jpg (61508 bytes) Smidesskruvstädet är något som är näst intill oumbärligt när man vant sig vid att ha det till hands. Det är märkt Söderfors 1931, och det hittade jag via annons ute på Ljusterö, där det legat bakom en lada länge och väl. Att renovera det var ett hästjobb, men det var det värt. I bakgrunden syns en del av järnförrådet, som ligger upplagt på vanliga hyllkonsoler.
utsugsflakt.jpg (72170 bytes) Här är arrangemanget med utsugsfläkten. En ganska rejäl sak som synes. Genomföringen genom väggen är gjord som en plåtkassett som är fylld med stenull som värmeisolering.
assja.jpg (14023 bytes) Ja, så här ser det ut när fyren är igång. Inspirerande, tycker jag!
swedgeblock.jpg (33027 bytes) Här har vi min hålplatta som kommer från Centaur Forge i USA.

HOME